Imkon qadar doim istemol qilish kerak bo’lgan 9 sabzavot
Yetarli miqdorda kletchatka, shuningdek, boshqa foydali vitamin va minerallarni olish uchun sabzavotlarni har kuni iste’mol qilish kerak. Deyarli har qanday sabzavot salomatlik uchun zarurdir, ammo imkon qadar tez-tez iste’mol qilinishi kerak bo‘lgan haqiqiy chempionlar mavjud.
Karam — Oddiy karam tarkibida zararli xolesterin darajasini sezilarli darajada kamaytiradigan va yurak xastaliklari xavfining oldini oladigan antioksidant bo‘lgan C vitamini mavjud.
Makkajo‘xori — Bu sabzavot hamma uchun foydali, ayniqsa, keksalar uchun. Tadqiqot shuni tasdiqladiki, makkajo‘xorida boy bo‘lgan maxsus antioksidant lyutein keksalikda ko‘rlik rivojlanishining oldini olishga yordam beradi. Bundan tashqari, boshoqlar qancha uzoq pishirilsa, antioksidantlar miqdori shunchalik yuqori bo‘ladi.
Ko‘richakni o‘tkazib yubormaslik va kasallikning alomatlari
Ismaloq — Ko‘zlar salomatligi haqida qayg‘uradiganlar shunchaki ismaloqni muntazam iste’mol qilishi kerak. U ko‘z sog‘lig‘ini qo‘llab-quvvatlaydigan va keksa odamlarda ko‘rish qobiliyati pasayishining oldini olishga yordam beradigan karotenoidlar, antioksidantlarga boy.
Bryussel karami — C vitamini yuqori bo‘lgan yana bir sabzavot, shuningdek, erkin radikallarni zararsizlantirishga yordam beradigan antioksidantlar, yurak kasalliklari bilan kurashish va katarakta rivojlanishining oldini olishga yordam beradi.
Brokkoli — Karamlar oilasiga mansub ushbu sabzavot saraton kasalligiga qarshi kurashda foydali hisoblanadi: tadqiqot shuni ko‘rsatdiki, bu sabzavotni haftasiga besh marta iste’mol qilish peshob pufagi saratoni rivojlanish xavfini ikki baravar kamaytirishi mumkin.
Jigarda muammo borligini anglatuvchi 12 belgi
Qizil qalampir — Bitta o‘rta kattalikdagi qalampir C vitamini kunlik qiymatining 150 foizini o‘z ichiga oladi, bu aterosklerozning oldini olishga, yurak va qon tomirlarini himoya qilishga yordam beradi.
Lavlagi — Bu ildiz sabzavot saratonga qarshi kurashda yordam beradigan foydali antioksidantlarga, shuningdek, ko‘z salomatligi uchun zarur bo‘lgan lyuteinga boy. Bundan tashqari, foydali xususiyatlar pishirish va qovurishdan keyin ham saqlanib qoladi.
Piyoz — Yangi piyozda antioksidantlar ko‘p bo‘lib, ular erkin radikallarning salbiy ta’siriga qarshi kurashadi va saraton hujayralariga qarshilikni oshiradi. Esda tutish kerakki, xom yoki tuzlangan piyozning foydasi juda ko‘p.
Qalqonsimon bez salomatligini yaxshilaydigan 11 mahsulot
No‘xat — Hajmi muhim bo‘lmagan mahsulotlardan biri: kichik no‘xatlar oshqozon saratoni xavfini kamaytirishga yordam beradigan birikmalarga to‘la. Uni har kuni – yangi, konservalangan yoki boshqa usulda tayyorlanganini iste’mol qilish mumkin.
Hozir boshqalar ushbu maqolani o‘qimoqda
- Ko‘richakni o‘tkazib yubormaslik va kasallikning alomatlari
- Jigarda muammo borligini anglatuvchi 12 belgi
- Qalqonsimon bez salomatligini yaxshilaydigan 11 mahsulot
- Bahorda organizm uchun foydali bo'lgan vitamin va minerallar
- Ushbu 4 ichimlikni och qoringa ichish tavsiya etilmaydi
- Osteoxondroz nima va u bilan qanday kurashish kerak?
- Shirinliklarni qanday iste’mol qilsa tishlarga zarar bermaydi?
- Suyaklar mustahkamligi uchun kalsiyga boy 10 ta mahsulot
- Ko‘karish va bosh aylanishi: Koronavirusning boshqa alomatlari
- Eng ko‘p bakteriya to‘planadigan uydagi 7 ta buyum
Hamma narsa bir biriga bog’liq, insonlar pulga emas do’stga muhtoj, yaylovlardagi sigirlar deyishadi «qani endi yam yashil maysa bo’lsa yesak» tirik jon borki Olohdan tinchlik hotirjamlik so’rashadi, odamlar bahillik emas sahiy bo’lsa bersang olasan, yaylovdagi buzoqchalar hilla yurishadi cho’loq deb masxara qilishadi, uning ham otasi onasi bor hayot faqat ko’ngil xushlik uchungina berilmaydi eh odamlar ertani o’ylamaysizmi?
Assalomu alayko’m. Bu sabzavotlar juda imunetitetga foydali.
Bu sabzavotlar juda foydali, maqola menga yoqdi, yana shunaqa foydali malumotlardan yuklanglar iltimos.