Balish tayyorlash retsepti bosqichma bosqich
Balish tayyorlash retsepti: Balish, tatar oshxonasining eng muhim xamirli ovqatlaridan biri desak xato bo‘lmaydi. Shirinmi yoki yo‘q, ushbu taom birinchi marta tatib ko‘rilgandanoq tilda erib ketadi.
Tatar milliy taomi bo‘lmish balish retsepti yetarlicha oddiy bo‘lib, uni deyarli har bir xonadonda topiladigan kartoshka va go‘sht mahsulotlaridan tayyorlash mumkin.
Tayyorlash anchagina vaqt olgani bilan siz kutgandan ham ajoyib natija beradi.
Gamburger va xot-dog bulochkalarini tayyorlaymiz
Kerakli masalliqlar |
---|
Un — 750 gr |
Tuxum — 1 dona |
Smetana — 250 gr |
Qatiq — 0,5 stakan |
Sariyog‘ — 150 gr |
O‘simlik moyi — 20 ml |
Tuz — 0,5 choy qoshiq |
Iste‘mol sodasi — 1 choy qoshiq |
Go‘sht — 1,5 kg |
Kartoshka — 1,5 kg |
Piyoz — 2 dona |
Qalampir — ta‘bga ko‘ra |
Bulyon — 1 stakan |
Tayyorlanish uslubi
Avvalo xamir qorib olish kerak. Chuqurroq idishga tuxum va tuz solib, aralashtirib oling. So‘ng ustidan smetana, qatiq, ezilgan soda, o‘simlik moyi va sariyog‘ qo‘shing. Barchasini aralashtrib bo‘lgach, un solib, xamir qoring.
Tayyor xamirni darhol suratdagi kabi teng bo‘lmagan 4 qismga bo‘lib oling.
Bo‘laklarning eng kattasi pirogning asosi bo‘ladi. Asos bo‘lakni yoyib, issiqqa chidamli formaga joylashtiring.
Go‘sht (qo‘y yoki mol go‘shti) va kartoshkani kubik shaklida to‘g‘rab oling. Ularni aralashtiring, ta‘bga ko‘ra tuz va qalampir qo‘shing. Tayyor bo‘lgan aralashmani xamir ichiga soling.
Xamirning ikkinchi qismini yoyib, asosning ustidan yoping. Chetlarini mahkam birlashtirib chiqing. Keyingi qadam — bezatish bosqichi.
Kartoshka va go‘sht qiymasidan to‘yimli pirog
Pirog markazida kichik teshik hosil qilib, unga «qopqoq» yasab o‘rnating.
Ozroq sariyog‘ni eritib, pirogni yog‘lab oling. So‘ng +180 °C haroratgacha oldindan qizdirib olingan pechda 90 daqiqa davomida pishiring.
Pirogni pechdan oling, ustidan 1 stakan bulyon quyib, yana pechga 45-60 daqiqa davomida pishirishga qo‘ying.
Tayyor bo‘lgan balishni choy va smetana bilan dasturxonga tortiq qilishingiz mumkin.
Yana ushbu Video orqali ham, balish tayyorlashning yana bir ajoyib retsepti bilan batafsil tanishib chqishingiz mumkin.
O‘zbekcha balish tayyorlash retsepti
Yuqoridagi Videodan farqli o‘laroq, sizlarga balish tayyorlashning yan bir o‘ziga hos uslubini taqdim etmoqchimiz.
Bu pirog xamiriga xamirturush solinmasligiga qaramay, u juda mayin va yumshoq bo‘lib pishadi. Go‘shtni esa o‘z ta‘bingizga qarab ishlatishingiz mumkin.
XAMIRIGA |
---|
350 gramm un |
200 gramm margarin |
300 millilitr kefir |
2 choy qoshiq qabartma |
Bir chimdim tuz |
ASOSIGA |
---|
300 gramm qiyma |
300 gramm kartoshka |
250 gramm piyoz |
0,5 choy qoshiq zira |
Ta‘bga ko‘ra tuz va murch |
Ustiga surtish uchun tuxum sarig‘i |
Ustiga sepish uchun kunjut |
1 — Bosqich
Qabartma va tuz bilan elangan unga margarinni qirg‘ichdan chiqaramiz va qo‘lda ishqalab qumoq holatiga keltiramiz.
2 — Bosqich
Kefir solib, yumshoq xamir qoramiz. Xamirni yopishqoq plyonkaga o‘rab, xona haroratida 20 daqiqaga qoldiramiz.
3 — Bosqich
Asosini tayyorlaymiz. Kartoshka va piyozni to‘rtburchak shaklida to‘g‘raymiz. Qiyma, kartoshka va piyozni aralashtirib, zira, tuz va murch sepamiz.
4 — Bosqich
Xamirni ikki bo‘lakka bo‘lamiz. Birinchi bo‘lagini 0,3-0,4 sm qalinlikda to‘g‘ri to‘rtburchak shaklida yoyamiz va uni pergament qog‘ozi bilan qoplangan gaz pechi patnisiga joylashtiramiz. Ustidan bir xil qilib, asosini solamiz.
5 — Bosqich
Xamirning ikkinchi bo‘lagini ham yoyib, u bilan asos ustini yopamiz, yonlarini esa berkitib chiqamiz.
6 — Bosqich
Pirog ustiga tuxum sarig‘ini surtib, sanchqi yordamida bir-ikki joylarini teshib chiqamiz. Ustidan kunjut sepamiz.
7 — bosqich
180 C darajada qizdirilgan gaz pechiga 40 daqiqaga yuboramiz.